Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zimbabwanen op de vlucht

21 nov 07 - Door Kees Broere en Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Zimbabwanen op de vlucht

Ian Smith, die gisteren overleed, was veertien jaar premier van RhodesiŽ. Al die tijd, en ook later nog, vocht hij voor een door blanken geregeerd land.

Met steun van het toendertijd eveneens blanke regime in Zuid-Afrika wist hij het hoofd boven water te houden. Het Rhodesische leger vocht een bloedige burgeroorlog tegen zwarte guerillastrijders, maar Smith boog pas het hoofd toen ook de internationale druk te groot werd.

Rhodesië wordt in 1980 onafhankelijk en heet voortaan Zimbabwe. Het land, dat sindsdien geleid wordt door een zwarte regering wordt een gouden toekomst voorspeld, omdat het over veel grondstoffen beschikt en er geen apartheid meer is.

Maar Robert Mugabe, die van Zimbabwe een dictatuur maakte, sleept zijn land naar de afgrond. De economische situatie is zo slecht dat veel Zimbabwanen illegaal naar buurland Zuid-Afrika proberen te komen. Op zoek naar eten en werk. Het zijn vooral de blanke boeren die dit met geweld willen stoppen, omdat ze bang zijn dat hun voedsel wordt gestolen.

In NOVA een verslag vanaf de grens.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief