Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nationale Recherche liet drugscrimineel bewust lopen

13 dec 07 - Door Bas Haan en Selli Altunterim

Kijk of luister naar: Nationale Recherche liet drugscrimineel bewust lopen

KLPD liet minister Kamer verkeerd informeren

Uit interne politiestukken en uit onderzoek van NOVA in Turkije blijkt dat Nederlandse opsporingsautoriteiten in samenwerking met de Turken wel degelijk betrokken waren bij verboden infiltratieoperaties. Dit in tegenstelling tot de eerdere ontkenningen van politie, justitie en de minister.

NOVA citeert vanavond processen-verbaal van medewerkers van de Nationale Recherche. Daaruit blijkt dat Nederlandse agenten in de strafzaak 'Döner' bij de onderschepping van een heroïnetransport in Helmond op verzoek van de Turken bewust een criminele burger hebben laten lopen. Het verzoek om de man niet te arresteren werd door de Nederlandse KLPD liaison-officier overgebracht aan het Nederlands opsporingsteam dat de aanhouding moest verrichten.

Vervolgens werd de man ook daadwerkelijk niet gearresteerd. De vrachtwagen waar hij zich in verborgen hield, werd bewust niet doorzocht, zo blijkt uit de politieverklaringen. Daardoor kon de crimineel ontkomen. Het bewust laten ontsnappen van criminele burgers is zeker sinds 'Van Traa' strikt verboden.

Yasar Yaman, voormalig hoofd van de Turkse Narcotica-brigade en verantwoordelijk tijdens de onderzoeken Döner en Benoit, bevestigt in NOVA dat in de internationale samenwerking met Nederland vaker infiltranten gebruikt worden. De Rotterdamse rechtbank die de zaak Benoit behandelt, wil Yaman als getuige horen, maar justitie gaf te kennen hem niet te kunnen vinden. NOVA zocht hem op in Istanbul.

Een maand geleden stuurde de minister naar aanleiding van een eerdere NOVA-uitzending nog een brief naar de Kamer waarin hij ontkende dat door Nederland verboden opsporingsmethoden waren ingezet. Hij ontkende de inzet van infiltranten en verzweeg de ontsnapte crimineel. Ook ontkende hij dat Nederland ooit tipgeld heeft betaald of daar een aanvraag voor gedaan zou hebben in de drugszaak-Benoit.

Deze mededeling van de minister strookt niet met het interne politierapport. Daaruit blijkt dat het wel degelijk de bedoeling was om een Turkse informant te betalen. Omdat deze informant zich zelf ook schuldig maakte aan heroïnesmokkel, gaat het volgens advocaat Taekema zelfs over een burgerinfiltrant.

De VVD en de PVV pleiten in reactie op de bevindingen voor een rijksrechercheonderzoek.

De hoogste baas van de KLPD, Fred Westerbeke, reageert vanavond in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief