Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Marijnissen naar Verdonk kleine stap

15 dec 07 - Door Mirjam Bartelsman en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Van Marijnissen naar Verdonk kleine stap

Rita Verdonk is nog steeds ongekend populair. Uit een opiniepeiling, deze week gehouden door het programma EenVandaag, komt Verdonk naar voren als de populairste politicus.

Kenmerkend voor haar positie is dat ze tegelijkertijd door haar collegae-politici als slechtste politicus is aangewezen.

Rita Verdonk houdt van haar achterban en de Haagse politiek kan haar voorlopig gestolen worden. Nu bezit ze nog slechts 1 zetel, maar volgens de laatste Politieke Barometer kan ze straks op 13 Kamerzetels rekenen. Zoals verwacht haalt Verdonk haar grootste aanhang bij de VVD, de partij die haar in september uit de fractie zette.

Maar opvallend is dat na de VVD, de SP van Jan Marijnissen de meeste kiezers verliest aan Rita Verdonk. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau Interview/NSS .

Wat bezielt mensen die bij de laatste verkiezingen SP stemden om nu Rita Verdonk als hun voorkeur op te geven? NOVA zocht hen op en vroeg Jan Marijnissen om een reactie: hij zegt pijnlijk getroffen te zijn door het weglopen van zijn kiezers. Hij wil hen "persoonlijk terughalen" en wijt het verlies aan groeistuipen van de SP, interne strubbelingen in zijn partij en het feit dat het CDA de SP uitsloot van formatieonderhandelingen. Verder waarschuwt Marijnissen al te hoog gespannen verwachtingen te hebben van het tot nu toe nog onbekende beleid van Verdonk.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief