Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Negen jaar voor Willem Holleeder

21 dec 07 - Door Siem Eikelenboom,Jan Reiff, Ad van Oosten e.v.a.

Kijk of luister naar: Negen jaar voor Willem Holleeder

Willem Frederik Holleeder is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

Hij krijgt de straf voor het afpersen van drie zakenmensen, het leiding geven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en het plegen van mishandelingen. Justitie had eerder twaalf jaar geëist.

NOVA keek naar de uitspraak samen met Fred Teeven, nu VVD-Kamerlid, maar destijds de officier van justitie die de zaak tegen Holleeder begon. In de studio reageren Holleeders raadsman Jan-Hein Kuijpers en hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen.

Holleeder-overzicht
Op 30 januari 2006 wordt Willem Holleeder gearresteerd, samen met dertien andere verdachten. Hij moet terecht staan voor afpersing, mishandeling en bedreiging. Justitie verdenkt hem ook van een reeks liquidaties, maar die worden buiten het proces gehouden. In de aanloop naar het proces en tijdens het proces ontbreekt het niet aan dramatische gebeurtenissen. In NOVA een overzicht.

Holleeder-hoorspel
Tijdens het gehele Holleeder-proces mochten de verdachten van de rechter niet gefilmd worden. En daardoor heeft het publiek veel gemist. Om dat een beetje aan te tonen liet NOVA een klein deel van de woordenwisseling tussen Holleeder en de rechtbank naspelen door hoorspelacteurs.

Holleeder-kunst
Het proces tegen Willem Holleeder heeft ook buiten de rechtszaal invloed gehad. Zo inspireerde het Michiel Romeijn tot het maken van crimi-kunst. NOVA doet verslag.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief