Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verplicht afkicken in Beilen

22 dec 07 - Door Silvia Pilger, Miriam Lavalette en Camelea Buys

Kijk of luister naar: Verplicht afkicken in Beilen

De Randstad wil binnen een paar jaar ten minste zestig procent van de huidige tienduizend dak- en thuislozen huisvesten en betere zorg bieden.

Kort geleden ontstond er geduvel in Drenthe: mochten junks uit een speciale instelling in Beilen nu wel of niet gaan winkelen in het dorp als het wat beter met hen ging?

Het gaat om oudere junks, dakloos en geestelijk ziek, die door Rotterdam en Amsterdam van straat zijn gehaald en naar de speciale instelling in Drenthe, het 'Oude Junken Huis', worden gebracht om behandeld te worden. Dat vindt de bevolking best, als ze maar achter de hekken blijven. In het Beilen zal de gemeenteraad de speciale instelling voor de oudere junks dan ook aan de afspraak houden dat de verslaafden achter de hekken blijven, desnoods met hulp van de rechter.

Maar wie zijn die oudere verslaafden die naar Drenthe zijn gebracht? Die al jarenlang verslaafd zijn, en dan weer in de gevangenis, dan weer in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven. Naar verwachting zal het merendeel er voorgoed blijven. Een reportage.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief