Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steeds meer Ritalin-gebruikers, maar werkt het?

24 dec 07 - Door Mirjam Bartelsman en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Steeds meer Ritalin-gebruikers, maar werkt het?

Steeds meer Nederlandse kinderen gebruiken medicijnen terwijl ze niet ziek zijn. Ruim tien jaar geleden ging het nog om enkele tienduizenden kinderen, maar de stijging gaat zo snel dat nu al een half miljoen kinderen aan de pil is.

Al deze kinderen slikken Ritalin of een vergelijkbaar medicijn. Het is geen onschuldig pilletje, het bevat amfetamine, en wordt gezien als een opiaat. Het wordt voorgeschreven aan kinderen met ADHD, dat wil zeggen kinderen die druk zijn en zich slecht kunnen concentreren.

ADHD kan niet via lichamelijk onderzoek worden vastgesteld. Artsen stellen de diagnose als ouders en onderwijzers zeggen dat een kind extreem druk en ongeconcentreerd is. Nu al heeft 7 procent van de leerlingen van een basisschool het stempel ADHD. Is hier sprake van een hype? NOVA sprak met kritische artsen en logeerde op een boerderij voor ADHD-kinderen.

De Inspectie voor de Volksgezondheid maakt zich grote zorgen over de snelle stijging van het medicijngebruik bij kinderen. De inspectie vindt dat er zo snel mogelijk een richtlijn moet komen en dat alleen psychiaters mogen vaststellen of een kind ADHD heeft. Nu zijn het vaak huisartsen die de diagnose stellen en de pillen voorschrijven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief