Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

In sloppenwijken van Nairobi komen alle Keniaanse conflicten samen

8 jan 08 - Door Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: In sloppenwijken van Nairobi komen alle Keniaanse conflicten samen

Het is al weken gewelddadig in Kenia, sinds de uitslag van de verkiezingen wordt betwist. Voorlopige schade: zeker vijfhonderd doden, volgens de oppositie zelfs duizend.

En het ministerie van financiën in Nairobi vreest dat de onlusten 1 miljard dollar zullen kosten omdat het toerisme stil ligt en mensen niet naar hun werk gaan. Verder zijn er berichten van verkrachtingen en ander seksueel geweld. Vanavond braken er in de sloppenwijken van Nairobi weer gevechten uit toen president Kibaki namen van ministers bekend maakte en geen leden van de oppositie bleek te hebben benoemd. Ook ontstonden er problemen toen er voedsel werd uitgedeeld.

Oppositieleider Raila Odinga, die de verkiezingsoverwinning van president Kibaki betwist, heeft vandaag laten weten niet zonder internationale bemiddelaar met hem te willen onderhandelen. Beide mannen beweren de verkiezingen te hebben gewonnen. En het is die opportunistische machtsstrijd die voor onrust in de straten van Kenia zorgt, want president Kibaki behoort tot de Kikuyu-stam en oppositieleider Odinga tot de Loe-oo.

VRT-verslaggever Robin Ramaekers ging naar de twee grootste sloppenwijken van Nairobi, Natare en Kibera, waar alle conflicten samen komen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief