Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat kan Nederland leren van de Deense cartoonrellen?

17 jan 08 - Door Marij Janssens en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Wat kan Nederland leren van de Deense cartoonrellen?

De regering bereidt zich voor op onrust in binnen- en buitenland als de film van Geert Wilders volgende week wordt uitgezonden.

Op het Catshuis overlegden deze week alle betrokkken ministers met de Nationale Terrorisme Coördinator Tjibbe Joustra. De regering probeert duidelijk te maken dat de film niet verboden kan worden, maar dat de anti-Koran film de mening van Wilders weergeeft en niet die van Nederland of het kabinet.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft eind november 2007 alle burgemeesters al opgeroepen "extra alert" te zijn op spanningen die kunnen ontstaan door de film van Wilders.

Burgemeester Gerrit Braks van Eindhoven nam gisteren openlijk en expliciet stelling tegen Wilders. Tijdens een bijeenkomst op het stadhuis in Eindhoven deed hij een "indringend beroep" op de samenleving om solidair te zijn en problemen samen op te lossen "zonder te polariseren".

Vanuit Denemarken een gesprek met Flemming Rose, de Deense journalist die de competitie organiseerde voor de Mohammed-cartoons waar later de beruchte cartoonrellen het gevolg van waren. Met grote schade voor de Deense belangen in het Midden-Oosten en de verhouding tussen moslims en niet-moslims in Denemarken.

Lees ook: AEL maakt tegenfilm Wilders

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief