Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dierproefsector roept kabinet op noodzaak dierproeven uit te dragen

1 feb 08 - Door Camelea Buys en Hans Kema

Kijk of luister naar: Dierproefsector roept kabinet op noodzaak dierproeven uit te dragen

De farmaceutische industrie, wetenschappers en patiŽntenverenigingen doen in NOVA een gezamenlijke oproep aan het kabinet om een einde te maken aan intimidatie van de dierproefsector door dierenrechtenactivisten.

Ook wil deze sector dat het kabinet de noodzaak van dierproeven voor de geneeskunde actief gaat uitdragen aan het publiek.

Nadat door intimidatie van activisten de gemeente Venray en de projectontwikkelaar Van der Looy begin dit jaar de bouw van wetenschapspark 'Science Link' staakten, werd een grens overschreden, zeggen de drie partijen.

"Dit is anarchisme, de democratie wordt met voeten getreden", zegt voorzitter Michel Dutrée van Nefarma.

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie is bang dat door de acties van de dierenrechtenactivisten de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt bemoeilijkt. En een directielid van een farmaceutisch bedrijf die anoniem over de nachtelijke acties bij hem thuis vertelt, verwacht dat de veelal buitenlandse moederbedrijven door de acties af zullen zien van investeringen in de biotechnologie.

De AIVD, de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst schat dat per jaar tientallen keren medewerkers in de proefdiersector thuis worden opgezocht. Maar Martje Fentener van Vlissingen, directeur van het dierenlaboratorium Erasmus Universiteit Rotterdam spreekt in NOVA van onderrapportage en schat aantal acties en incidenten in de huiselijke sfeer op 200. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief