Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Notaris Michel van Agt uit ambt gezet

4 feb 08 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Notaris Michel van Agt uit ambt gezet

Update 18 januari 2011 - De Notariskamer van het Amsterdamse gerechtshof zet de Rotterdamse notaris Michel van Agt uit het ambt. De tuchtrechter vindt bewezen dat de notaris een faciliterende rol heeft gespeeld bij een hele reeks ongeoorloofde ABC-transacties met Rotterdamse krotpanden. Daardoor heeft hij hypotheekfraude mogelijk gemaakt.

Lees hier de uitspraak


Voorgeschiedenis
Vier banken en de Nationale Hypotheek Garantie hebben in 2008 klachten ingediend tegen de Rotterdamse notaris Michel van Agt.

Ook drie gedupeerden hebben zich gemeld bij de tuchtrechter van de beroepsorganisatie van notarissen, de Kamer van Toezicht. Van Agt zou oogluikend hebben toegestaan dat oplichters te dure huizen verkochten aan nietsvermoedende kopers. Ook de KNB, de beroepsorganisatie van notarissen, heeft een tuchtklacht tegen de notaris ingediend.

Eind november vorig jaar maakte de gemeente Rotterdam melding van grootschalige vastgoed- en hypotheekfraude in de stad. Er zouden tussen de 300 en 500 slachtoffers zijn van de fraude. De slachtoffers worden aangesproken door oplichters die hen één of meerdere huizen verkopen. Ze betalen veel te veel voor het huis, omdat er voor de verkoop met behulp van een taxateur een vals taxatierapport is gemaakt. De oplichters zeggen de huizen voor de slachtoffers te verhuren, maar na een paar maanden komen er plotseling geen huuropbrengsten meer binnen en zijn de oplichters verdwenen. De gedupeerde blijft zitten met één of meerdere te duur betaalde huizen en een hypotheekschuld van enkele tonnen.

Bij de verkoop van de huizen zijn vaak dezelfde notarissen betrokken, die ofwel met de oplichters samenwerken, ofwel onvoldoende onderzoek doen naar de juistheid van de transactie.

Tegen notaris Van Agt is nu een tuchtrechtprocedure gestart door meerdere partijen. Drie gedupeerde kopers hebben een klacht ingediend. Daarnaast hebben hypotheekverstrekkers, waaronder Gmac en Amstelhuys de Kamer van Toezicht ingeschakeld. Ook de beroepsorganisatie van notarissen KNB heeft zelfstandig een klacht tegen Van Agt opgesteld. De klagers vinden dat Van Agt de kopers had moeten wijzen op het feit dat de verkochte huizen vlak voor de verkoop voor een veel lagere prijs zijn aangekocht.

Van Agts advocaat mr C. Raymakers noemde de klachten in NOVA onzin. "Notaris Van Agt heeft alle betrokkenen gewezen op de prijsverschillen. Hem vallen geen verwijten te maken". Volgens Raymakers heeft de gemeente Rotterdam de klagers geholpen om hun klachten in te dienen. "De verwijten komen allemaal uit één hoek", aldus Raymakers.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief