Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NAVO-ministers in de clinch over Aghanistan

7 feb 08 - Door Jan van Loenen, Marij Janssens, Petra Greeven

Kijk of luister naar: NAVO-ministers in de clinch over Aghanistan

In de Litouwse hoofdstad Vilnius zijn vandaag de NAVO-defensieministers bijeen om te praten over de missie in Afghanistan.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft de NAVO direct al onder "een gezonde spanning" gezet door sommige lidstaten te verwijten niet te willen vechten in het gevaarlijke zuidelijke deel van Afghanistan.

Op dit moment zijn in het zuiden van het door de Taliban geteisterde land naast Canadezen alleen Amerikanen, Britten, Australiërs en Nederlanders actief. Amerika en Canada willen dat andere NAVO-landen een grotere bijdrage leveren aan de ISAF-missie. Als dat niet gebeurt, en daar lijkt het op uit te draaien, overweegt Canada om zijn 2.500 militairen uit de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar terug te trekken.

De bevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal McNeill heeft gisteren voorgesteld dat de VS het bevel over de militaire operatie in zuid-Afghanistan overnemen. Dat betekent dat ze ook de baas zouden worden over de Nederlandse troepen in Uruzgan. Defensie-specialisten in Nederland, hebben daar moeite mee ....maar hebben er ook begrip voor.

Minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) van Defensie reageert vanuit Vilnius.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief