Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gaat Joran van der Sloot vrijuit?

15 feb 08 - Door Rudy Bouma

Kijk of luister naar: Gaat Joran van der Sloot vrijuit?

Joran van der Sloot wordt niet opnieuw gearresteerd in de zaak-Holloway. Dat heeft het Hof op Curaçao besloten.

Volgens het hof biedt het programma van Peter R. de Vries niet voldoende nieuwe belangrijke aanwijzingen. Het OM en het Hof sluiten niet uit dat Joran een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft, wat hem minder geloofwaardig maakt. Het OM gaat wel door met onderzoek naar zijn rol bij de verdwijning van Natalee Holloway.

Nu een succesvolle strafzaak onzeker wordt, bereidt Beth Holloway, Natalees moeder, een civiele rechtzaak voor tegen Joran van der Sloot.

Zij heeft daarvoor advocaat Bram Moszkowicz benaderd. Moszkowicz onderzoekt of Joran van der Sloot zich schuldig heeft gemaakt aan 'onrechtmatige daad', op basis waarvan hij financieel kan worden aangepakt, zo zegt de advocaat vanavond in NOVA.

Als het tot een procedure komt zal die in Nederland worden gevoerd. Moszkowicz merkt twee feiten aan als onrechtmatige daad: de shock die Beth Twitty is toegebracht doordat zij kennis moest nemen van Jorans bekentenissen in het programma van Peter R. de Vries, en het verzwijgen van de feiten door Joran van der Sloot.

De civiele procedure staat los van de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie op Aruba. De kans dat Joran strafrechtelijk zal worden veroordeeld acht Moszkowicz klein. Hij beschouwt het besluit tot niet-inhechtenisneming door het Hof van de Nederlandse Antillen als een aanwijzing: "Ik denk dat de zaak strafrechtelijk op zijn eind loopt. Ik zeg daarmee niet dat ik het begrijp, of dat ik het ermee eens ben."


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief