Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD sluit Irak-onderzoek niet meer uit

26 feb 08

De VVD heeft de deur op een kier gezet voor een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003. De liberalen zijn altijd faliekant tegen zo'n onderzoek geweest.

In dagblad Metro licht Kamerlid Hans van Baalen dinsdag de ommezwaai van zijn partij toe. De uitzending van NOVA van anderhalve week geleden is voor Van Baalen reden een onderzoek niet langer uit te sluiten. Hierin gaf een aantal bewindslieden anoniem aan dat ze tegen de steun zijn geweest en dat de Nederlandse regering meer heeft gedaan dan het uitspreken van politieke steun. Van Baalen vindt dat zij met naam en toenaam naar voren moeten komen. Alleen dan zou er kunnen worden vastgesteld of er nieuwe feiten zijn.

Volgens Van Baalen is onderzoek op basis van 'vage geruchten' onnodig. "Echter, wanneer (oud-) bewindslieden voor de camera bereid zijn geruchten met feiten te staven, ontstaat een andere situatie", schrijft hij in een ingezonden bijdrage in de gratis ochtendkrant. "Dan is een parlementaire enquête niet alleen onafwendbaar, maar ook noodzakelijk."

NOVA sprak, op voorwaarde van anonimiteit, met alle toenmalige ministers en staatssecretarissen van CDA, VVD en LPF over de omstreden besluitvorming rond de politieke steun aan de oorlog. Lees meer.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief