Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinetsstandpunt over film Wilders

29 feb 08 - Door Rudy Bouma, Silvia Pilger, Ad van Oosten e.a.

Kijk of luister naar: Kabinetsstandpunt over film Wilders

De barsten zijn dichtgeplamuurd en het kabinet spreekt weer met één mond over de film van Geert Wilders.

Premier Balkenende sprak vanmiddag tijdens een persconferentie namens het kabinet over de film. Hij deed daarbij een klemmend beroep op Geert Wilders om verantwoordelijkheid te tonen.

De premier heeft Wilders niet opgeroepen zijn filmplannen te schrappen, maar vindt dat Wilders wel moet nadenken over de gevolgen van zijn film. Volgens de premier zijn er serieuze dreigingen tegen Nederlandse ambassades en de Nederlandse economische belangen lopen groot gevaar. Ook mensenlevens staan op het spel, bijvoorbeeld die van Nederlandse militairen in Afghanistan. Aldus premier Balkenende.

Gisteren deden CDA-minister Verhagen en CDA-fractievoorzitter Van Geel een klemmend beroep op Wilders om af te zien van zijn film. Ook het bedrijfsleven wil dat Wilders de film schrapt.

Maar Wilders denkt er niet over zijn anti-Koran film te schrappen. Hij is af en wordt in maart uitgezonden, laat hij weten.

In NOVA reacties uit binnen-en buitenland. In de studio reageren D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, stadsdeelraad voorzitter van Amsterdam Slotervaart Ahmed Marcouch, Elsevier-columnist en hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit van Leiden Afshin Ellian en journalist Frank Siddiqui. Hij deed tien dagen geleden met vier anderen in NRC Handelsblad een oproep aan premier Balkenende om stelling te nemen tegen de film van Wilders.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief