Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overheid maakte leven Fred Spijkers jarenlang onmogelijk

5 mrt 08 - Door Selli Altunterim en Hein Hansen

Kijk of luister naar: Overheid maakte leven Fred Spijkers jarenlang onmogelijk

De zaak-Spijkers is zonder twijfel het grootste en langstlopende klokkenluidersschandaal van Nederland.

Fred Spijkers onthulde dat de landmacht gebruik maakte van ondeugdelijke landmijnen, waardoor in de jaren '80 zeven militairen om het leven kwamen. Spijkers werd door Defensie ontslagen, maar kreeg later eerherstel.

Maatschappelijk werker Spijkers streed voor de rechten van de nabestaanden en werd uiteindelijk via een psychiatrisch rapport door zijn werkgever Defensie op een zijspoor gezet, maar in 2002 volgde eerherstel. Hij kreeg 1,6 miljoen schadevergoeding en een koninklijke onderscheiding. Maar desondanks bleef het getreiter van de overheid.

Academici van de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzochten duizenden documenten in de zaak-Spijkers op malversaties. Komende vrijdag 7 maart publiceren zij hun conclusies in het vakblad Openbaar Bestuur. Zij komen in hun onderzoek tot de volgende conclusie: "ministers, staatssecretarissen en hun ondergeschikten hebben Spijkers het leven gedurende 23 jaar onmogelijk gemaakt, omdat hij onrecht aan de kaak stelde."

Een andere conclusie uit het rapport:"de onthutsende conclusie is dat sommige hoofdrolspelers namens de rechtsstaat niet eens 'onrechtvaardig' waren, maar erger: ze hebben rechtstatelijke middelen 23 jaar lang gebruikt om onrecht te begaan en zijn dus 'slecht' of zelfs 'kwaadaardig' wegens de onverschilligheid over dat onrecht."

Professoren bestuurskunde Leo Huberts en Hans van den Heuvel doen vanavond in NOVA een oproep aan premier Balkenende tot ingrijpen en het tonen van moreel leiderschap in deze zaak.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief