Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak 5 jaar later (NOS/NOVA)

20 mrt 08 - Door Jan van Loenen, Tom Kleijn e.v.a.

Kijk of luister naar: Irak 5 jaar later (NOS/NOVA)

Vandaag, 20 maart 2008, is het precies vijf jaar geleden dat een troepenmacht van de 'coalition of the willing', onder leiding van de Verenigde Staten, Irak aanviel.

Vijf jaar geleden regende het bommen op Bagdad. De oorlog zou kort duren, een volk bevrijden van een wrede dictator en een prachtige jonge democratie zou opbloeien. Maar alles liep anders. In samenwerking met de NOS kijkt, praat en debatteert NOVA met verschillende gasten - aan tafel en in de zaal - over de afgelopen vijf jaar.

In studio Dudok in Den Haag schuiven onder meer aan: Midden-Oostendeskundigen Bertus Hendriks en Robert Soeterik, VRT-verslaggever Rudi Vranckx, Amerika-deskundige Maarten van Rossum, wapeninspecteur Jan Rozing, Anneke van Ammelrooy, een Nederlandse journaliste die in Irak de kwaliteitskrant al Sabah al Jedid runt, Joost Hiltermann, verbonden aan de gezaghebbende denktank International Crisis Group, en Hans van Baalen (VVD). Zij debatteren in het bijzijn van 35 leden van de Irakese Democratische Jongeren Unie Nederland.

Verder een gesprek met Paul Bremer, oud-ambassadeur van de VS in Nederland. Hij werd in mei 2003 bewindvoerder in Irak en daardoor hét gezicht van de Verenigde Staten. En met premier Balkenende over zijn blokkade van een Irak-onderzoek.

Vanuit Bagdad een gesprek met NOVA-verslaggever Tom Kleijn.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief