Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Alternatieve kankerbehandeling gevaarlijk'

21 mrt 08 - Door Judith Pennarts en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: 'Alternatieve kankerbehandeling gevaarlijk'

Jaarlijks stoppen honderden kankerpatiŽnten met hun reguliere behandeling. Maar medisch oncologen vinden alternatieve therapiŽn vaak gevaarlijk.

Dit blijkt uit een onderzoek van NOVA en de Nederlandse vereniging voor medische oncologie (NVMO) onder medisch oncologen.

Kankerpatiënten die stoppen met de reguliere behandeling en hun heil zoeken binnen het alternatieve circuit, net als Sylvia Millecam, zijn geen uitzondering. Van de ondervraagde oncologen maakt 67 procent minstens één keer per jaar mee dat een patiënt de reguliere therapie staakt, en kiest voor een alternatieve therapie. Elf procent van de oncologen maakt maandelijks mee dat patiënten hun heil elders zoeken. Jaarlijks gaat het om honderden patiënten.

Patiënten redeneren vaak over alternatieve kankerbehandelingen, 'baat het niet dan schaadt het niet'. Uit het NOVA/NVMO-onderzoek blijkt dat veel oncologen van mening zijn dat alternatieve therapieën juist schadelijk zijn voor de gewone behandeling. Ze vinden het ronduit gevaarlijk. De oncologen komen dit vaak tegen in de eigen praktijk. Bijna 20 procent geeft aan maandelijks geconfronteerd te worden met patiënten die een aanvullende therapie volgen, die de werking van de reguliere therapie verminderen of zelfs tegenwerken.

Tachtig procent van de oncologen vindt dat patiënten meer moeten worden gewaarschuwd dan nu gebeurt. Niet alleen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg maar ook door henzelf en de patiëntenverenigingen. KWF kankerbestrijding publiceert voor de zomer een zwarte lijst met alternatieve genezers die claimen kanker te kunnen genezen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief