Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onverantwoorde risico's in probiotica-onderzoek?

5 apr 08 - Door Sabine Baak, Marcel Hammink en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Onverantwoorde risico's in probiotica-onderzoek?

De proef met het middel probiotica was voor de artsen een nachtmerrie die werkelijkheid werd.

Een groep ernstig zieke patiënten met een acute alvleesklier-ontsteking kreeg als experiment ontstekingsremmende bacteriën toegediend, probiotica. Maar toen de onderzoeksresultaten bij het Utrechts Medisch Centrum (UMC) binnenkwamen bleek tot ieders schrik dat door de probiotica extra patiënten zijn overleden.

Als het probiotica-onderzoek anders was opgezet, en alle sterfgevallen waren gemeld aan de toetsingscommissie, dan waren er vijf tot tien mensen minder overleden. Dat zegt hoogleraar statistiek Richard Gill. De onderzoekers hebben volgens hem de wetenschappelijke resultaten zwaarder laten wegen dan de mogelijke risico's voor de patiënten.

Zij kozen voor een drievoudig blinde proef, terwijl dubbelblind levens had kunnen redden. Nu wist niemand welke patiënten de probiotica kregen toegediend en welke patiënten niet; ook de commissie die toezicht hield op het onderzoek wist dat niet. Gill denkt dat het onderzoek eerder gestopt zou zijn als die commissie wel inzage zou hebben gehad.

Driehonderd patiënten in vijftien Nederlandse ziekenhuizen deden mee aan de proef. Eind januari, na afloop van het onderzoek, bleek dat door de probiotica juist meer patiënten overleden zijn.

NOVA sprak ook met patiënten die kritiek hebben op de manier waarop hen om toestemming voor het onderzoek is gevraagd. De patiënten zijn van mening dat ze niet in staat waren te beslissen en sommigen kunnen zich niet herinneren dat ze toestemming gegeven hebben. De familie van één van de overleden patiënten uit de probiotica-groep, eist schadevergoeding.

Professor Hein Gooszen, leider van het onderzoek, reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief