Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fitna is uit, hoe reageert Nederland en de wereld?

27 mrt 08 - Door Marja Ros, Ellen Brans, Marij Janssens e.v.a

Kijk of luister naar: Fitna is uit, hoe reageert Nederland en de wereld?

Politicus Geert Wilders heeft vanavond zijn anti-Koranfilm Fitna op internet gezet. De langverwachte film verbeeldt de mening van Wilders dat de Koran een fascistisch geschrift is.

De film is te zien via de website www.liveleak.com. Fitna toont zeer schokkende beelden van slachtoffers van terroristische aanslagen, gelardeerd met verzen uit de Koran. Aan bod komt onder anderen cineast Theo van Gogh, die luchtig spreekt over een mogelijke aanslag op zijn leven.

Wilders zelf sprak in een toelichting van "een nette film" die binnen de grenzen van de wet blijft. Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet blij mee zijn, maar vindt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De PVV-leider hoopt dat rellen uitblijven. "Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken."

Te gast:

Ali Eddaoudi, publicist, Gijs van de Westelaken, producent Theo van Gogh en Submission, Erwin Muller, hoogleraar conflict-beheersing, Salima Belhaj, D66 Rotterdam, en NOVA-verslaggever Siem Eikelenboom.

Verder reacties uit binnen- en buitenland: uit Amsterdam een reactie van burgemeester Job Cohen, uit Denemarken een reactie van de tekenaar van de Deense cartoons Kurt Westergaard, en uiteraard uit Den Haag reacties van politici. En natuurlijk de visie van Joep Bertrams.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief