Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Deense cartoonist Westergaard boos op Wilders

27 mrt 08 - Door Marcel Hammink

Kijk of luister naar: Deense cartoonist Westergaard boos op Wilders

NOVA sprak met Kurt Westergaard naar aanleiding van de verschijning van Fitna, de film van Geert Wilders.

Kurt Westergaard is kwaad omdat Geert Wilders zonder toestemming een van zijn tekeningen heeft gebruikt. Het gaat om de prent waarop Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband. Westergaard vindt dat Wilders diefstal heeft gepleegd en het copyright heeft geschonden.

Westergaard heeft hulp ingeroepen van een advocaat van de Deense journalistenbond om te kijken welke stappen hij kan ondernemen tegen wat hij het misbruik van zijn cartoon noemt. Wilders toont de spotprent aan het begin en einde van zijn film Fitna.

De serie cartoons waartoe Mohammed-met-de-bomtulband behoort, veroorzaakte na publicatie in september 2005 wereldwijde opschudding. De cartoonist moest naar aanleiding van bedreigingen onderduiken. Uiteindelijk leidde de publicatie tot een boycot in de Arabische wereld van Deense producten. De handel met islamitische landen halveerde en de boycot heeft Denemarken naar schatting 134 miljoen euro gekost.

Afgelopen februari plaatsten Deense dagbladen opnieuw de spotprent van de islamitische profeet. Aanleiding hiervoor was de verijdeling van een moordaanslag op tekenaar Westergaard.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief