Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bendes schuldig aan sadistische dierenmishandeling

7 apr 08 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Speciaal afgerichte windhonden, gewelddadige eigenaren en op grote schaal geroofd wild. Politie en justitie slaan alarm over criminele bendes die in Zuid-Nederland actief zijn.

NB. De beelden die werden getoond in de NOVA-uitzending van 7 april jl., mochten slechts éénmaal worden uitgezonden. Daarom is de reportage niet te zien via internet.

"Het wild op het platteland wordt in grote aantallen weggevangen", zegt Henry Hambeukers van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. "Het gebeurt georganiseerd, en structureel. Het is een vorm van georganiseerde milieucriminaliteit".

Vanavond is te zien hoe de bendes te werk gaan. Op in beslaggenomen video-opnames is te zien hoe de honden worden getraind en hoe ze konijnen, hazen en reeën vangen en doodbijten.

Het CDA en de PvdA reageren geschokt. "Er moet dus echt recherchewerk, arrestatieteams op worden ingezet zodat er resultaten worden geboekt. Dit mag gewoon niet meer voorkomen", zegt Henk Jan Ormel (CDA). Ton Heerts van de PvdA wil hulp van Defensie inroepen: "Het gaat er vooral om de daders op heterdaad te kunnen aanhouden. En dat je soms gerichte acties doet waarbij naast jachtopzichters ook militairen me helpen bij het patrouilleren om in grote gebieden de pakkans veel malen groter te maken. Justitie blijft verantwoordelijk voor opsporing en vervolging".

Het is in Nederland verboden om een hond wild te laten vangen. Volgens de politie is de enige reden dat de mensen het doen de kick. "Ze zijn soms met drie en soms met achttien mensen", zegt Ad Bogers van de politie Brabant Zuid-Oost. "Met auto's en honden trekken ze het veld in. En ze doen dat regelmatig, meerdere malen per week soms en ze doen dat het hele jaar door, dus ook als het wild drachtig is".

De afgelopen jaren zijn er drie bendes opgerold. De daders zijn eerder met de politie in aanraking geweest voor vermogensdelicten, diefstal, sommige ook in het kader van geweldsdelicten. Maar de illegale praktijken blijven doorgaan: "De politie heeft er op dit moment niet voldoende greep op. Dat is heel eenvoudig te verklaren. Heel veel mensen zien wel dingen gebeuren, maar geven die niet door. Reden is angst, dat ze op de een of andere manier toch op afgerekend gaan worden", zegt Bogers. "Wij hebben het idee dat het eigenlijk al heel erg lang gebeurt. Tientallen jaren vindt het al plaats. Structureel wordt op deze manier op grote schaal wild gevangen".

Hambeukers: "We krijgen heel veel informatie over de gevolgen in het veld zoals dode dieren. Maar we hebben extra informatie nodig , informatie die voor ons de dode dieren koppelen aan de verdachten".

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief