Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld rond olympische vlam

7 apr 08 - Door Rudy Bouma, Jan van Loenen en Ad van Oosten

Het ging al mis bij het ontsteken van het olympische vuur twee weken geleden in Olympia in Griekenland.

Toen zag een groepje betogers de kans schoon de toespraak van de voorzitter van het Chinese organisatiecomité te verstoren. Sindsdien is het onrustig waar de vlam is.

De zorgvuldige geplande wereldreis van het symbool van de olympische gedachte trekt actievoerders aan. En het wordt hen ook erg gemakkelijk gemaakt want de route ligt al maanden vast. Gisteren waren er al pro-Tibet demonstraties in Londen en vandaag was het raak in Parijs. De estafette van de olympische vlam moest vandaag zelfs worden afgebroken. De vlam werd bij het parlement in een bus geplaatst om zo het laatste deel van de estafette naar een stadion in het zuiden van de stad te volbrengen. De vlam moest drie keer worden gedoofd en een ceremonie op het stadhuis werd geannuleerd. De Chinese autoriteiten zijn diep beledigd.

De olympische vlag is nu op weg naar de Amerikaanse stad San Francisco. Eerder vanavond eiste presidentskandidate Hillary Clinton dat president Bush de openingsceremonie van de spelen in Peking boycot als de situtie in Tibet niet verbetert.

Ook in San Francisco worden acties voorbereid, onder andere door de International Campaign for Tibet. President van die organisatie is John Ackerly. NOVA sprak met hem en vroeg hem onder meer waarom Hillary Clinton juist nu ijvert voor een boycot van de openingsceremonie van de Spelen.

Verder een reactie van tafeltennister Li Jie, en in de studio in Hilversum reageert Christa Meindersma, van het Centrum voor Strategische Studies.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief