Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Homo's en lesbo's stemmen steeds rechtser

16 apr 08 - Door Jules Jessurun en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Homo's en lesbo's stemmen steeds rechtser

Onder homo's zijn Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk en D66 de twee grootste partijen. Dat blijkt uit een peiling van NOVA, de Gaykrant en Gay.nl.

In vergelijking met onderzoek uit 1997 valt op dat de linkse partijen - PvdA, SP en GroenLinks - het nu veel minder goed doen. Trots op Nederland en de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders zorgen tegelijkertijd voor een sterke groei op rechts. Er zijn nu meer homo's die rechts stemmen dan links. Elf jaar geleden was dat nog andersom.

Opvallend is dat het overgrote deel van de homo's en lesbo's in de peiling aangeeft het voor het bepalen van de stem belangrijk te vinden wat een politieke partij uitdraagt over homo-emancipatie en homorechten. Bij de Gaykrant is dat 92 procent; bij Gay.nl 74 procent. De Gaykrant vertegenwoordigt een iets ouder publiek; bij Gay.nl stemden juist iets jongere kiezers.

Het is voor het eerst dat er op zo'n grote schaal onderzoek is gedaan naar de homostem. Hoogleraar sociologie Rob Tielman, secretaris van de landelijke werkgroep homostudies: "Als alle homo-lesbische kiezers gaan stemmen dan praat je over vijf tot tien zetels, dat kan bepalend zijn bij een kabinetsformatie. En homo's en lesbo's laten zich zeker leiden door de vraag 'doen die politieke partijen iets aan die onderwerpen?".

D66 scoort bij de Gaykrant het best, 22 procent. Bij Gay.nl is dat 14 procent. Dat is dus veel meer dan de 2 procent onder alle kiezers, homo's en hetero's. Trots op Nederland haalt bij de Gaykrant een tweede plaats met 19 procent. Bij Gay.nl staat Verdonk bovenaan met 33 procent. In de laatste Politieke Barometer van NOVA onder alle kiezers staat Trots op Nederland op 13 procent.

Rob Tielman: "D66 heeft met Boris Dittrich en Boris van der Ham duidelijk gemaakt dat ze opkomen voor de homoseksuele belangen. En ik denk ook dat Verdonk en ook Wilders trouwens heel nadrukkelijk dit punt op de agenda hebben gezet en dat is heel belangrijk in de beleving van veel homoseksuelen."

PvdA scoort bij de twee peilingen gemiddeld 7 procent. GroenLinks spreekt 10 procent van de homo's aan. De SP krijgt 7 procent van de homo-stemmen. De VVD zou 9 procent van de stemmen halen. Wilders doet het ook niet slecht met 8 procent. Het CDA scoort minder goed, 4 procent. De kleine christelijke partijen en de Partij voor de Dieren tellen nauwelijks mee voor de homo's.

Elf jaar geleden deed de Gaykrant ook al een peiling naar de homostem. PvdA, SP en GroenLinks behaalden toen samen nog 40 procent van de stemmen. Nu is daar nog maar 25 procent van over. CDA en VVD haalden in 1997 35 procent van de stemmen. Nu zou dat samen met de nieuwe rechtse partijen van Verdonk en Wilders 45 procent zijn. De aanhang van de rechtse partijen is onder homo's dus groter dan die van de linkse partijen.

Bekijk hier de uitslag van de enquête en de verschuiving van links naar rechts

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief