Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zoon commandant komt met collega om in Uruzgan

18 apr 08 - Door Rudy Bouma, Tom Kleijn, Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Zoon commandant komt met collega om in Uruzgan

In Afghanistan zijn twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. Een van hen is de 23-jarige zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten Van Uhm. Ook de 22-jarige soldaat eerste klasse Schouwink is omgekomen.

Ze zijn vannacht rond half acht lokale tijd bij verkenningsmissie in Uruzgan slachtoffer geworden van een aanslag met een bermbom. Bij de aanslag raakten twee militairen zwaargewond. De toestand van een 20-jarige soldaat is kritiek. Hij wordt behandeld in een hospitaal in Tarin Kowt.

De toedracht van de aanslag wordt nog onderzocht. Volgens Meulman was de zoon van de commandant der strijdkrachten geen bewust doel van de taliban. "Er is op dit moment geen enkele aanleiding om aan te nemen dat deze aanslag specifiek gericht was tegen de eerste luitenant Van Uhm", aldus Meulman.

Lees hier de verklaring van de plaatsvervangend commandant.

Sinds het begin van de missie in de zomer van 2006 zijn er nu 16 doden gevallen.

Te gast vanavond: Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie), Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks), Marc van Warmerdam van theatergezelschap Orkater, dat een theatervoorstelling voorbereidt over Kamp Holland en defensiedeskundige Ko Colijn.

Verder de reacties uit politiek-Den Haag en een gesprek met correspondent Deedee Derksen vanuit Afghanistan.


 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief