Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Belangrijkste adviseur Rita Verdonk stapt op

23 mei 08 - Door Mirjam Bartelsman en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Belangrijkste adviseur Rita Verdonk stapt op

Trots op Nederland, de beweging van Rita Verdonk is in problemen. Adviseur Ed Sinke verlaat Trots op Nederland.

Ed Sinke, de belangrijkste adviseur van Rita Verdonk en medeoprichter van haar Trots op Nederland, verlaat de beweging. Dat bevestigt Sinke vanavond tegenover NOVA. Sinke adviseerde Rita Verdonk vanaf het moment dat zij zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkersschap van de VVD in 2006. Toen Verdonk de partij uit werd gezet, vormde Sinke samen met Kay van der Linde het team dat haar nieuwe beweging vorm moest geven.

Sinke verklaart zijn vertrek vandaag door de drukke werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf. "Ik heb altijd gezegd dat ik de beweging op weg zou helpen. Nu de beweging groter wordt, maak ik de keuze voor mijn eigen bedrijf. Dat vraagt de nodige aandacht en dat zal iedereen begrijpen."

Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt in NOVA te twijfelen aan die motivatie. "Hij is natuurlijk een zakenman die het al heel lang heel druk heeft, en hij heeft dit op zich genomen, dus ik denk dat er gewoon interne conflicten zijn over geld, of waar het met de richting van de partij heen moet."

Sinke is tevens bestuurder van de Stichting Vrienden van Rita Verdonk. Die Stichting moet sponsors binnenhalen voor Trots op Nederland. De stichting is enig aandeelhouder van Favorita B.V.. Kort geleden werd bekend dat Rita Verdonk is opgelicht door een investeerder die zei alle kaarten voor de lancering van Trots op Nederland op 3 april op te willen kopen. De beloofde 135.000 euro maakte hij echter nooit over. De stichting draait nu zelf op voor de kosten.

Krouwel deed onderzoek naar nieuwe politieke partijen en voorspelt zwaar weer. "Het is niet zo heel moeilijk om een partij op te richten en aan de verkiezingen mee te doen, het is veel moeilijker om dat succes vol te houden en een goede club mensen bij elkaar te krijgen die gezamenlijk een programma uitvoeren. En dat lukt heel weinig. Dus het is eigenlijk heel normaal dat Rita verdonks partij instort, dat is veel normaler dan dat het succesvol zal blijken."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief