Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie: miljoenenfraude in thuiszorg

4 jun 08 - Door Gert Janssen

Kijk of luister naar: Justitie: miljoenenfraude in thuiszorg

Justitie is een miljoenenfraude in de thuiszorg op het spoor. Oud-topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel is op verdenking van fraude met aandelen en transacties aangehouden en heeft twee weken in de cel gezeten.

Justitie denkt dat hij zeker 1,3 miljoen euro in eigen zak heeft gestoken en heeft daarom beslag laten leggen op zijn woonhuis. Er zijn in deze zaak meerdere verdachten aangehouden, zo bevestigt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

In een schriftelijke verklaring aan NOVA zegt het Functioneel Parket dat men samen met de FIOD/ECD bezig is met een strafrechtelijk onderzoek in de sector thuiszorg. "Het gaat om fraude met aandelen en transacties die te maken hebben met de stichting De Thuiszorg Icare. Een paar van de verdachten was lid van het bestuur van Icare of van dochtermaatschappijen. Ook personen buiten Icare zijn betrokken bij deze transacties en zijn verdachte". Justitie benadrukt dat Icare zelf geen verdachte is, maar mogelijk slachtoffer.

Hoofdverdachte Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, een van de grotere thuiszorginstellingen in Nederland. Justitie vermoedt dat hij privé heeft geprofiteerd van de verkoop van onroerend goed van Icare. Ook kijkt justitie naar mogelijke malversaties bij de verkoop van een dochterbedrijf van Icare, Thuiszorg Perfect uit Steenwijk.

De gang van zaken rondom de verkoop van Thuiszorg Perfect is al eerder ter sprake gekomen in een geheim rapport van zorgverzekeraar Achmea uit 2006 dat NOVA in handen heeft. Volgens Achmea verkocht Bart V. dit bedrijf voor een symbolisch bedrag van 1 gulden aan een vrouwelijke kennis. Tegelijkertijd beloofde V. dat Icare veel werk aan dit bedrijf zou uitbesteden. Drie jaar later, toen Perfect goed draaide, werd het bedrijf voor 7 miljoen euro verkocht aan uitzendbedrijf Randstad. De opbrengst kwam terecht op de privé-bv van de kennis van Bart V.

Vermoed wordt dat delen van de opbrengst zijn of worden verdeeld onder de bedenkers van dit plan. De vrouwelijke kennis van Bart V. is ook aangehouden en heeft twee weken in de cel doorgebracht.

Het Achmea-rapport signaleerde verder het bestaan van twee verzegelde personeelsdossiers bij Perfect. Achteraf bleek dat de echtgenotes van Bart V. en van een ander directielid van Icare op de loonlijst van Perfect stonden zonder daar werkzaamheden voor te hebben verricht, aldus het Achmea-rapport.

William Moorlag, bestuurder van vakbond AbvaKabo, spreekt schande van de gang van zaken bij Icare. "Het gaat hier om publieke middelen. Als je dan een kasstroom gaat verzilveren ten eigen bate, dan vind ik dat uiterst laakbaar".

Bart V. kwam al in 2006 in opspraak toen hij als vertrekkend bestuursvoorzitter van Icare een gouden handdruk van 969-duizend euro meekreeg.


NB:
Kent u soortgelijk vormen van fraude in de thuiszorg, mail uw verhaal dan aan de redactie van NOVA,
internet@novatv.nl.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief