Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het geheime geld van Prins Bernhard

6 jun 08 - Door Guido van ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Het geheime geld van Prins Bernhard

Prins Bernhard heeft bij de Nederlandse en Duitse regering veel geld weten los te peuteren waar hij geen recht op had. Dit vertelt NIOD-historicus G. Aalders in NOVA.

Het meest opvallende bedrag is een miljoen mark dat via het Nederlands- Duitse Wiedergutmachungsverdrag voor oorlogsslachtoffers naar Bernhard is gesluisd. Bernhard kreeg daarbij de volle medewerking van o.a. minister Luns van Buitenlandse Zaken en Zijlstra van Financiën.

Bernhard had recht op 87.000 Mark uit de erfenis van zijn familie. Na de oorlog wordt het geld in beslag genomen. Bernhard legt bij de Duitsers een claim neer van een miljoen mark. "Het is creatief rekenwerk hoe Bernhard er een miljoen van maakt", aldus Aalders. "Hij heeft dat uit eigen beweging opgekrikt en die eis bij de Duitse regering neergelegd. Zelfs bondskanselier Adenauer vond dat uitbetalen niet kon want er was geen wettelijke regeling".

Volgens Aalders doet Bernhard aan het einde van de oorlog afstand van iedere nalatenschap van zijn vader en moeder. Om de goede relatie met Nederland en het koningshuis niet in gevaar te brengen, verzinnen Nederlandse en Duitse politici een oplossing.

Het miljoen moest geheim blijven en lift als het ware mee met de 275 miljoen Wiedergutmachung die de Duitsers in 1960 overmaken. "De ministers waren van plan als de Kamer achter het miljoen was gekomen dat ze zouden liegen wat in ons parlementair stelsel een absolute doodszonde is", zegt Aalders in NOVA. Hij baseert zich op stukken die uit Nederlandse en Duitse archieven zijn opgediept.

Hoogleraar Parlementaire Geschiedenis C. van Baalen zegt in NOVA: "In de jaren 50 was de Greet Hofmans-affaire. Dat is net achter de rug en dan komt deze kwestie. Dus als dat uit hand zou zijn gelopen, als ze nee hadden gezegd was het een grote affaire geworden. Dat wilde ze vermijden."

Aalders: "Ik denk dat het terugeisen van het geld misbruik maken is van de positie en ministers onder druk zetten die je daarmee corrumpeert". Van Baalen: "Het is de echtgenoot van de Koningin dus dat hij van die positie gebruik, misbruik maakt dat is heel duidelijk".

In het artikel schetst Aalders het beeld van een prins die ministers, ambtenaren en diplomaten voor zijn karretje spant. Zo krijgt Bernhard 100.000 gulden van de staat om het koninklijk jacht, de Piet Hein, te restaureren. In de oorlog is het schip zwaar beschadigd. "Politici durven de confrontatie niet aan en waarschijnlijk zit daar Juliana op de achtergrond die een zekere rol speelt. Ik ook denk ook dat het ontzag is voor de monarchie", aldus Aalders.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief