Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vernietigende kritiek PvdA-ers op eigen partijtop

11 jun 08 - Door Arnob Chakrabarty en Marcel Hammink

Kijk of luister naar: Vernietigende kritiek PvdA-ers op eigen partijtop

De PvdA afdeling Amsterdam Oud-West is zeer ontevreden over de manier waarop het landelijke partijbestuur de bestuurlijke integriteitkwestie in Zuidoost heeft afgehandeld.

In een motie die ze aanstaande zaterdag tijdens het partijcongres in stemming brengt, zegt PvdA Oud-West dat het partijbestuur tekort is geschoten en dat het nooit meer mag voorkomen dat het bestuur zo weinig kritisch over integriteitkwesties oordeelt. Ook moet het bestuur komen met een plan van aanpak dat herhaling in de toekomst uitsluit.

Het stadsdeel Zuidoost, waar vorig jaar lokale politici in opspraak raakten wegens belangenverstrengeling bij subsidieverstrekking, is de aanleiding voor deze motie. Vorig jaar kwam de Amsterdamse Rekenkamer met een rapport waarin stond dat PvdA-raadsleden in Amsterdam Zuidoost zich schuldig hadden gemaakt aan schijn van belangenverstrengeling. Ze zouden hebben gestemd voor subsidies aan organisaties waarbij ze zelf betrokken waren.

Na het verschijnen van het rapport werden drie raadsleden geschorst maar later kwamen ze alsnog terug nadat de landelijke partijcommissie Dolman concludeerde dat er geen reden was voor raadsleden om op te stappen.

In de motie stelt de PvdA afdeling Oud-West dat "het Partijbestuur tekort is geschoten door de ongeconditioneerde overname van die bespiegelingen van de Commissie". Volgens de motie laat de afhandeling van de affaire Zuidoost door het partijbestuur 'onbevredigde en ambivalente gevoelens achter bij vele partijgenoten'. De motie draagt het landelijke bestuur op voor het volgende congres in een notitie uiteen te zetten hoe zij herhaling denkt te kunnen voorkomen.

Lees hier de motie van de PvdA - afdeling Oud-West en de reactie van de PvdA-afdeling Amsterdam Zuidoost.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief