Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jan Marijnissen stopt als fractievoorzitter

17 jun 08 - Door Sabine Baak, Camelea Buys, Tonko Dop e.a.

Kijk of luister naar: Jan Marijnissen stopt als fractievoorzitter

Foto: Roel Wijnants (gebruikt met Creative Commons License)

Jan Marijnissen treedt vanwege zijn gezondheid af als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. Dat heeft Marijnissen vandaag bekend gemaakt. Hij blijft Kamerlid.

Er is nog geen nieuwe fractievoorzitter gekozen. Leden van de SP-fractie kunnen zich tot donderdag twaalf uur kandidaat stellen voor de functie. Vrijdag kiezen de Tweede Kamerleden van de partij de opvolger van Marijnissen. Hij spreekt geen voorkeur uit.

Marijnissen was veertien jaar fractievoorzitter, van 1994 tot 2008. Hij zei dat het een emotioneel moment was toen hij de fractie dinsdagochtend informeerde. Zijn bekendmaking aan de fractie heeft "enige ontzetting teweeg gebracht".

Marijnissen noemde het een stap terug waar hij ongetwijfeld aan moet wennen. Maar na vier hernia's en vorig jaar vier maanden plat liggen, vond hij de baan toch te zwaar. "Ik ga het iets rustiger aandoen."

NOVA blikt, samen met Jan Marijnissen, terug op zijn parlementaire jaren. Ook gaat NOVA terug naar Oss, waar de politieke roots liggen van Marijnissen en komen er politieke tegenstanders van toen en nu aan het woord.
 

Foto: Roel Wijnants (Creative Commons — Attribution-NonCommercial 3.0 Unported)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief