Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongeren trots op probleemwijken

19 jun 08 - Door Sabine Baak en Hein Hansen

Kijk of luister naar: Jongeren trots op probleemwijken

De prachtwijken van Vogelaar: als we de politiek moeten geloven is het bepaald geen pretje om er te wonen.

Grootste probleem: de jeugd. Young Opinions onderzocht voor het eerst wat jongeren zelf denken van hun 'prachtwijk'. En wat blijkt? Ze zijn supertrots op hun omgeving!

Ze zijn positief over de verschillende culturen die er samenwonen, maar leggen de schuld van de problemen in hun wijk toch bij hun leeftijdsgenoten. Als het aan de jongeren zelf ligt, moet de politiek beter naar hen luisteren.

Deze opmerkelijke uitkomsten zijn het resultaat van het eerste onderzoek van Young Opinions, een online onderzoekstraject waarbij jongeren hun mening geven over uiteenlopende (actuele) onderwerpen. In dit eerste onderzoek gaven 774 jongeren tussen de 12 en 25 jaar uit de krachtwijken antwoord op vragen over de wijk waarin zij wonen. Maar liefst 77,3% van de ondervraagde jongeren zegt trots te zijn op hun wijk. 29,5% geeft zijn wijk zelfs een 10 als rapportcijfer.

Jongeren zijn positief dat de verschillende culturen en nationaliteiten samenleven in de wijk en dat er tussen jongeren onderling een goede sfeer is. Minder tevreden zijn zij met het aanbod van activiteiten voor jongeren. Dat is namelijk te weinig. Ook noemen zij de slechte relatie met de politie als negatief punt.

Een ruime meerderheid, 57,3% van de jongeren die in een krachtwijk woont, vindt dat jongeren verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de problemen in hun wijk. Ruim de helft, 52,2%, vindt dat jongeren die problemen veroorzaken, hard door de politie mogen worden aangepakt.

Jongeren hebben geen vertrouwen in de politiek als het over het oplossen van de problemen in hun wijk gaat. Volgens 69,0% van de ondervraagde jongeren lukt het de politiek niet om de problemen op te lossen, omdat ze niet weten wat hiervoor nodig is. 88,4% vindt dat de politiek jongeren moet betrekken bij het oplossen van de problemen door naar hen te luisteren.

Jongeren hebben het gevoel dat de politiek geld anders besteedt dan zij zouden doen. Ze vinden dat het tijd is om te investeren in jongeren, terwijl ze het gevoel hebben dat de politiek vooral kiest voor meer blauw op straat en het opknappen van woningen.

65,1% van de jongeren in de krachtwijken is geïnteresseerd om zelf mee te werken aan projecten in hun wijk. Ondanks het feit dat in alle krachtwijken geld beschikbaar is voor bewonersinitiatieven, vindt YoungWorks dat jongeren niet op een goede manier worden benaderd om zelf een actieve rol te spelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief