Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoofdaanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie president Soedan

14 jul 08 - Door Selli Altunterim en Hein Hansen

De president van Soedan, Omar al-Bashir, moet rekening houden met vervolging wegens volkenmoord in de regio Darfur.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Bashir. Volgens de Argentijn is er genoeg bewijs om Bashir verantwoordelijk te houden voor oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid in de West-Soedanese regio Darfur.

In de studio reageert minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Hij vindt het "evident" dat de Veilgheidsraad van de VN opdracht geeft aan het Strafhof om misdaden in Soedan te onderzoeken.

Verhagen vindt dat ontwikkelingshulp aan Soedan direct stopgezet moet worden als uit onderzoek blijkt dat deze terechtkomt bij de machthebbers in Khartoem. "Niets van het bedrag van 180 miljoen mag bij de machthebbers terechtkomen. Als uit onderzoek blijkt dat dat wel het geval is dan moet dit stopgezet worden", zegt de minister vanavond in NOVA.

Verhagen is blij met de actie van het Internationale Strafhof in Den Haag omdat hij vindt dat Bashir niet ongestraft door mag gaan met misdaden plegen. "Ik ben het volledig met VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon eens dat er geen vrede kan zijn zonder rechtvaardigheid".

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief