Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Radovan Karadzic opgepakt

22 jul 08 - Door Tom Kleijn, Annephine van Uchelen, Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Radovan Karadzic opgepakt

Er is twaalf jaar naar hem gezocht en gisteren werd hij eindelijk gearresteerd: de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic.

Vanavond een extra lange uitzending van NOVA met het laatste nieuws, een terugblik op de jacht op Karadzic, reacties van Dutchbatters en een verslag vanuit Belgrado. Verder reacties van:

Lord David Owen, voormalig EU-gezant in Bosnië en auteur van het 'Vance-Owen plan' dat aanstuurde op de verdeling van Bosnië in verschillende kleine staten. Generaal Ratko Mladic en Radovan Karadzic waren voor die plannen zijn gesprekspartners.
Muhamed Sacirbey, ambassadeur voor Bosnië bij de Verenigde Naties en later minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië-Herzegovina. Hij speelde een actieve rol in de totstandkoning van het Dayton-vredesakkoord.
Journalist Rob Siebelink, de laatste journalist die een interview maakte met Karadzic in april 1997.
En in de studio reageren kolonel b.d. Charles Brantz, in 1995 verantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen uit Srebrenica en Ernad Cilasevic die is gevlucht uit Bosnië.

De afgelopen jaren woonde en werkte Karadzic met een valse identiteit in Belgrado. Hij werkte in een alternatieve artsenpraktijk als 'New-Age dokter' en huurde een flat. Hij is met die identiteit mede-auteur van de medische publicatie Het Gezonde Leven. Hij had een lange baard laten groeien. Volgens de Britse krant The Times was Karadzic vermaard om lessen in meditatie, yoga, tai chi, capoeiera en 'bio-healing'-behandelingen. Hij gaf lezingen als 'De relatie tussen kalmte en meditatie' en 'Hoe je eigen energie te voeden'.

De operatie om Karadzic te arresteren begon maandagmiddag, in de avond werd hij opgepakt. De advocaat van Karadzic, Svetozar Vujacic, zegt dat Karadzic vrijdag al is aangehouden en dat de aanhouding illegaal is omdat hij niet meteen is voorgeleid voor de rechter, maar eerst drie dagen in de cel heeft gezeten. De Servische regering houdt het er echter op dat Karadzic gisteren pas is opgepakt. Volgens zijn advocaat weigert Karadzic uit protest momenteel te eten.


Radovan Karadzic vermomd

Karadzic was een van de meest gezochte verdachten van oorlogsmisdaden ter wereld. Samen met de toenmalige generaal Mladic staat hij bovenaan het verlanglijstje van het tribunaal. Karadzic en Mladic zouden het bevel hebben gegeven voor de moord op tenminste achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in de enclave Srebrenica. Nederlandse blauwhelmen slaagden er toen niet in de moslim-bevolking te beschermen.


Oud-legerleider Ratko Mladic samen met Karadzic

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief