Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Meer dan duizend banen weg bij de politie'

24 jul 08 - Door Guido van Ophoven

Kijk of luister naar: 'Meer dan duizend banen weg bij de politie'

Bij de Nederlandse politie verdwijnen tussen de 1000 en 1200 banen. Dat zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

Aan de hand van de plannen van driekwart van de politiekorpsen heeft de ACP gekeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen van 100 miljoen op het personeelsbestand. "Bij de noordelijke korpsen worden 100 vacatures niet ingevuld, agenten die op straat zouden worden ingezet", illustreert Van de Kamp.

"Op de opleidingsschool van de politie zijn 400 mensen minder aangemeld. Puur als gevolg van de bezuinigingen. Met de uitstroom van oudere agenten daarbij komt er dus minder politie op straat", aldus Van de Kamp in NOVA.

Door efficiënter en beter samen te werken zullen er banen verdwijnen op administratieve en beleidsafdelingen. Maar ook dat heeft directe gevolgen voor het aantal agenten op straat. "De ervaring uit het verleden leert ook dat als administratieve banen geschrapt worden, de agent op straat vaker achter het bureau gaat zitten", aldus Van de Kamp.

Minister Ter Horst liet eerder al weten er misschien banen zullen verdwijnen. Maar dat mag volgens een Kamermeerderheid niet ten koste gaan van blauw op straat. De korpschefs en korpsbeheerders gaan later dit jaar samen met het ministerie bekijken wat precies de personele consequenties zijn.

Te gast is Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief