Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic in Scheveningse gevangenis

30 jul 08 - Door Tonko Dop, Menno de Galan, Silvia Pilger e.v.a.

Kijk of luister naar: Karadzic in Scheveningse gevangenis

Dertien jaar na de aanklacht wegens volkerenmoord na de val van Srebrenica, zit de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic eindelijk achter slot en grendel.

Vanochtend kwam hij aan in de VN-gevangenis in Scheveningen.

Dankzij de overdracht van Karadzic aan het Tribunaal kan nu een nieuw hoofdstuk beginnen: de vervolging van de oud-president voor moorden, martelingen en terroristische acties tegen Bosnische moslims en Bosnische Kroaten tussen 1992 en 1995. Het Tribunaal verdenkt Karadzic onder meer van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van de wetten en gebruiken van oorlog.

De eerste stap in zijn vervolging is de voorgeleiding voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, die morgen zal plaatsvinden. Karadzic zal daar moeten verklaren of hij schuldig of onschuldig is. Kiest hij ervoor niets te zeggen, dan nemen de rechters automatisch aan dat hij onschuldig pleit. Volgens zjin advocaat heeft Karadzic besloten zich niet schuldig of onschuldig verklaren.

Vanavond in NOVA:

- een verslag van de uitlevering van Karadzic: meer dan een week lang hebben verslaggevers en cameramensen uit de hele wereld gepost voor de poort van de gevangenis in Scheveningen. En wat ze vandaag konden filmen bij de aankomst van Karadzic in Scheveningen was niet heel veel: drie auto's die met grote snelheid de poort binnenreden en een half uurtje later twee helikopters die landden op de binnenplaats van de gevangenis. Maar geen glimp van Radovan Karadzic zelf. NOVA doet verslag van een dagje Scheveningen met de hoofdrolspelers van vandaag: de hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, de mogelijke advocaat van Karadzic en natuurlijk de Scheveninger.

In de studio een gesprek met Ton Zwaan, universitair docent en onderzoeker bij het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en getuige-deskundige in het Milosevic-proces. Hij schreef samen met Bob de Graaff het boek 'Genocide en de crisis in Joegoslavië 1985-2005'.

- een gesprek met de hoofdaanklager tijdens het Milosevic-proces Geoffrey Nice over het hoe en waarom van de aanklacht tegen Karadzic. Volgens Nice is het onverstandig van Karadzic dat hij zijn eigen verdediging wil voeren.

- een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van het Joegoslavië-Tribunaal: Het Joegoslavië-Tribunaal sluit in 2010 zijn deuren, maar met de arrestatie van Karadzic wordt de looptijd mogelijk verlengd. In de vijftien jaar van zijn bestaan zijn 56 vonnissen geveld. NOVA vroeg hoogleraar Internationaal Recht Willem van Genugten naar zijn oordeel over de prestaties van het Tribunaal.

- een gesprek met Florence Hartmann,: van 2000 tot 2006 was zij woordvoerster en adviseur van Carla del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië- Tribunaal in Den Haag. In die hoedanigheid maakte zij de jacht op de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic van dichtbij mee. Voor haar is het een enorme verrassing dat Karadzic nu toch in Scheveningen terecht is gekomen. Daarnaast geeft Hartmann aan dat Del Ponte al zeer lang wist van de vermomming van Karadzic.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief