Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic claimt deal met Holbrooke

31 jul 08 - Door Sabine Baak, Ellen Brans en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Karadzic claimt deal met Holbrooke

De van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic is vanmiddag verschenen in de rechtszaal voor zijn voorgeleiding aan het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag.

Karadzic gaf de rechters antwoord op de eerste vragen. Hij lichtte toe dat hij bewust geen advocaat bij zich heeft. Hij zei besloten te hebben zichzelf te verdedigen. "Ik heb een onzichtbare adviseur", aldus de Bosnisch-Servische oud-president.

Hij verklaarde gebruik te willen maken van de mogelijkheid pas over dertig dagen te pleiten of hij schuldig of onschuldig is.

Verder verklaarde Karadzic dat hij aan het einde van de Bosnische oorlog een deal heeft gesloten met de onderhandelaar van de Amerikanen, Richard Holbrooke.

De Nederlandse VN-rechter Alphonse Orie brak het betoog van Karadzic halverwege af. Hij kon daardoor niet toelichten wat de overeenkomst precies inhield, behalve dat hij beloofd had zich uit het publieke leven terug te trekken. Karadzic benadrukte nog wel dat hij vreesde voor zijn leven, omdat hij niet weet "hoe ver de arm van Holbrooke reikt".

Het is voor het eerst dat Karadzic over de deal praat, eerder is er door anderen al over gespeculeerd. Holbrooke heeft altijd ontkend dat er sprake was van een overeenkomst die Karadzic een vrijgeleide zou geven als hij zich terugtrok uit het openbare leven.

In de studio reageren Hamed Cvrk, hij overleefde Srebrenica, en Joris Voorhoeve, oud-minister van Defensie.

Via de telefoon een reactie van Richard Holbrooke op de verklaring van Karadzic: "Het is een oud en onwaar verhaal".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief