Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overheid besteedt verkeerd aan

18 aug 08 - Door Cas de Jong en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Overheid besteedt verkeerd aan

'Overheid verspilt 50 miljoen euro per jaar door passeren MKB bij aanbesteden'

De Nederlandse overheid geeft jaarlijks minimaal 50 miljoen euro teveel uit door niet goed samen te werken met het midden- en kleinbedrijf (MKB) bij het verstrekken van overheidsopdrachten. Dat concludeert Leendert-Jan Visser, directeur beleid en belangenbehartiging bij MKB-Nederland, in NOVA.

De overheid moet iedere opdracht aan het bedrijfsleven aanbesteden. Door alle geschikte kandidaten mee te laten dingen, krijgt de overheid uiteindelijk een zo goedkoop en goed mogelijk product. Nederlandse ambtenaren stellen echter zulke hoge eisen aan de bedrijven waarmee wordt samengewerkt dat veel kleinere bedrijven niet mee kunnen doen aan de aanbestedingen. Terwijl ze wel in staat zijn om het gevraagde product te leveren.

Leendert-Jan Visser, directeur beleid en belangenbehartiging bij MKB-Nederland: "Ondernemers die nu met een fantastisch product de markt opgaan, worden niet eens gezien. Omdat het geblokkeerd wordt door regels. Dus de bedrijven die goed zijn in de procedures, die komen op tafel, en de ondernemers met zeker zo goede producten of soms zelfs betere producten, die worden niet eens bekeken."

Volgens Visser zorgt het passeren van het MKB bij aanbestedingen voor een gebrek aan concurrentie en een tekort aan innovatieve ideeën. En dat kost de overheid geld. Visser: "Heel Nederland moet zich hier druk om maken, omdat belastinggeld verkeerd wordt uitgegeven. En dat levert een schade op van meer dan 50 miljoen per jaar. En dan ben ik nog voorzichtig."

Een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, SP en VVD) wil dat minister Van der Hoeven snel met wetgeving komt die grenzen stelt aan omzeteisen en clustering bij aanbestedingen.

Minister van der Hoeven zelf zegt in een reactie het probleem te herkennen en erkennen. Ze wil snel met een oplossing komen. Er lag eerder al een wet bij de Eerste Kamer, maar die wet heeft het niet gehaald. De minister zegt nu zo snel mogelijk met nieuwe wetgeving te komen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief