Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De running mate van Obama en acht jaar George W. Bush

23 aug 08 - Door Wim Fortuyn en Menno de Galan

Kijk of luister naar: De running mate van Obama en acht jaar George W. Bush

Vanavond presenteert Barack Obama zijn running mate Joe Biden. De 65-jarige Democratische senator moet het gebrek aan buitenlandse politieke ervaring van Obama compenseren.

Samen zullen ze John McCain hard aanvallen op zijn steun aan de Irak-oorlog van George W. Bush. In NOVA het eerste optreden van de 65-jarige senator Joe Biden als running mate van Barack Obama, aan de vooravond van de Democratische Conventie die maandag begint.

NB: Eerder zei Biden dat Obama nog niet klaar was voor het presidentschap. Bekijk het filmpje op YouTube, gemaakt door de Republikeinen.

Verder in NOVA: de balans van acht jaar George W. Bush. In 2004 werd hij nog als president herkozen, nu mag hij van zijn beoogde opvolger John McCain zelfs niet meer figureren op de achtergrond van de Republikeinse verkiezingscampagne.

Zijn populariteit is tot ver onder het nulpunt gedaald. Bush zal de geschiedenis ingaan als de man die de VS de oorlog in Irak binnenvoerde en het land daarmeede aan de rand van een bankroet bracht. Bush staat nu al te boek als de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad.

Correspondent Willem Lust spreekt met John Bolton en andere vooraanstaande Republikeinen over de fouten en verdiensten van de man die straks een rampzalige erfenis achterlaat: een verdubbeling van de staatsschuld, een wegzakkende economie, een aangetaste internationale reputatie en geldverslindende avonturen in Afghanistan en Irak.

Verder peilde hij de stemming onder zijn meest trouwe aanhang, in Randolph, Utah - een gelovig stadje van nog geen 500 inwoners. Bush haalde er vier jaar geleden een score van 95 procent.

NB: Vanaf maandag Obama '08, een vijfdelige special vanaf de Democratische Conventie in Denver bij de NPS. Klik hier voor de details .

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief