Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palin running mate McCain, Obama officieel presidentskandidaat

29 aug 08 - Door Willem Lust, Merel Miedema, Ad van Oosten e.v.a.

Kijk of luister naar: Palin running mate McCain, Obama officieel presidentskandidaat

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft de jonge Sarah Palin gekozen als running mate. En Barack Obama heeft de nominatie van de Democratische partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen officieel aanvaard.

Op zijn 72ste verjaardag heeft John McCain Sarah Palin, gouverneur van Alaska als zijn running mate gepresenteerd. McCain presenteerde Palin als iemand met sterke principes die weet van aanpakken: "ze is precies wie ik nodig heb, iemand die het land nodig heeft." Palin is de tweede vrouw in de Amerikaanse geschiedenis die als running mate de verkiezingen in gaat.

Ook Obama liet van zich horen. In de slotrede van de partijconventie in Denver herhaalde Obama vannacht zijn oproep tot verandering na acht jaar George W. Bush. Hij hield zijn gedreven speech voor zo'n 80.000 mensen in een volgepakt Invesco Field Stadion in Denver.

Bekijk zijn speech hier of lees de tekst van zijn toespraak.

Obama

Obama werd ontvangen met een minutenlang applaus. Hij kreeg het publiek bijna niet stil. Zijn eerste woorden waren de aanvaarding van de nominatie.

Het was overigens precies 45 jaar geleden dat Martin Luther King zijn wereldberoemde speech, 'I have a dream', uitsprak. In NOVA een interview met dominee Harcourt Klinefelter, de voormalig persvoorlichter én vriend van Martin Luther King. Klinefelter verzorgde alle audio-opnamen van diens preken en speeches. Los daarvan was hij verantwoordelijk voor de media tijdens de begrafenis van King.

Verder het laatste nieuws door correspondent Willem Lust, de hoogtepunten en een analyse met Amerikawatcher Charles Groenhuijsen en VVD-Kamerlid Laetitia Griffith.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief