Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vaak geweld en agressie tegen verzorgenden

9 sep 08 - Door Miriam Lavalette en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Vaak geweld en agressie tegen verzorgenden

In verpleeg- en verzorgingshuizen heeft eenderde van de verzorgenden wekelijks te maken met een vorm van agressie. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN).

In de instellingen heeft 14% van de medewerkers dagelijks met agressie te maken, 24% wekelijks en 13% iedere maand. Het gaat dan vaak om slaan, schoppen of een kopstoot. Maar ook om duwen, trekken, spugen, beledigen en uitschelden. Een kwart van de medewerkers wordt wel eens bedreigd met een voorwerp.

Volgens Monique Roedoe van de V&VN laten de cijfers zien dat "agressie en geweld een belangrijk arbeidsrisico is geworden. In de geestelijke gezondheidszorg en de ambulancezorg verwacht je het eerder, maar door de groeiende groep dementerende ouderen, met een complexere zorgvraag, is agressief gedrag onderdeel van de dagelijkse praktijk geworden."

Volgens verpleeghuisarts Sytse Zuidema slaat één op de acht dementen één keer per week of vaker. Zestig procent van de demente bewoners duwt, schopt, gilt en vloekt vaak. Zuidema: "Anti-psychotica, pillen, zijn niet de oplossing voor agressie. Je moet het zoeken in een andere benadering, een andere manier van omgaan met mensen met dementie."

De V&VN vindt dat alle verpleeg- en verzorgingshuizen weerbaarheids- en agressietrainingen moeten aanbieden aan medewerkers.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief