Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Greenpeace versus minister Verburg

10 sep 08 - Door Marcel Hammink en Hans Kema

Kijk of luister naar: Greenpeace versus minister Verburg

Volgens garnalenvissers is Greenpeace een criminele organisatie.

De steenblokken die de milieuorganisatie in de Noordzee en Waddenzee dumpt zijn levensgevaarlijk. Als de vissersnetten er aan blijven hangen kunnen de boten kapseizen. Minister Verburg van Visserij onderzoekt of ze de actie van Greenpeace door de rechter kan laten verbieden.

In NOVA gaat minister Gerda Verburg in debat met directeur van Greenpeace Liesbeth van Tongeren.

Van Tongeren: "We zijn bereid te stoppen met het storten van rotsblokken in de Noordzee als werk wordt gemaakt van het aanwijzen en beschermen van zeereservaten. We halen ook nog de blokken weg". Minister Gerda Verburg hapte niet toe. "U vraagt naar de bekende weg."

Van Tongeren vroeg Verburg als tegenprestatie voor het aanbod om binnen één maand samen een wetsvoorstel op te stellen om beschermde zeegebieden te beschermen. Greenpeace vindt dat Verburg daarmee treuzelt. Die betwist dat. "Ik ben nog steeds van plan voor 1 januari 2009 die gebieden aan te wijzen."

Verburg nodigde Greenpeace opnieuw uit deel te nemen aan het lopende overleg daarover met vissers en andere natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF), in plaats van blokken te storten. Dat Greenpeace daarmee zou willen stoppen, noemde ze wel "een eerste bewijs".

Volgens Van Tongeren is het het beste om stukken zee af te sluiten; dat geeft twee keer zo grote vissen en een veelvoud aan nakomelingen. Verburg is daar faliekant tegen. Zij pleit voor duurzame visserij met bijvoorbeeld andere netten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief