Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spionage-affaire met Marokko escaleert

18 sep 08 - Door Gert Jansen, Marij Janssens, Petra Greeven

Kijk of luister naar: Spionage-affaire met Marokko escaleert

De Kamer wil opheldering van het kabinet over geruchten dat de Marokkaanse geheime dienst Marokkanen in Nederland zou ronselen voor spionagedoeleinden.

Het Rotterdamse PvdA-gemeenteraadslid Fouad El Haji zei dat gisteravond bij Pauw & Witteman. Ook Tweede Kamerleden zouden door de Marokkaanse overheid zijn benaderd.

De kwestie ontstond na de infiltratie van een Marokkaanse spion bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Hij raakt mogelijk zijn Nederlandse paspoort kwijt en uit het strafrechtelijk onderzoek moet blijken of zijn staatsburgerschap kan worden ingetrokken.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Marokkaanse autoriteiten inmidels laten weten niet gediend te zijn van ronselpraktijken. Daarop zou Marokko twee diplomaten uit Nederland hebben teruggeroepen.

In NOVA een gesprek met Mohamed Rabbae, een van die politici van Marokkaanse komaf die ooit in het vizier kwam van de Marokkaanse geheime dienst. En een gesprek met Paolo De Mas. Hij is de directeur van het NIMAR, het Nederlands Instituut in Marokko.


 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief