Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fortis, the day after

29 sep 08 - Door Hein Hansen, Jan van Loenen e.a.

Kijk of luister naar: Fortis, the day after

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het reddingsplan van 700 miljard dollar voor noodlijdende banken vanavond weggestemd.

Een meerderheid van Bush eigen Republikeinse partij heeft tegen de wet gestemd. Met als gevolg dat de beurskoersen op Wallstreet zijn ingestort. Vantevoren had het Witte Huis aangekondigd dat er een meerderheid van de afgevaardigden voor het reddingsplan zou stemmen. Dat bleek een misrekening.

Vanuit New York commentaar van correspondent WIllem Lust.

De Amerikaanse beurs is dus ingestort en het virus van de Amerikaans bankcrisis is overgeslagen op Europa. Het aandeel Fortis is vanochtend op de beurs in Amsterdam gekelderd, ondanks het ingrijpen gisteravond door de nationale overheden van de Benelux-landen.

De 4 miljard die minister Bos in de Belgisch-Nederlandse bank stopt kost iedere Nederlander 250 euro. En de vraag is of het daarbij blijft. Is dit de enige bank die gered moet worden de komende tijd? Om Fortis te redden leent de Nederlandse staat geld. Te zijner tijd kan de staat het belang in Fortis weer verkopen, maar of dat met winst zal zijn, valt nog te bezien.

Fortis wil ook 10 miljard euro binnenhalen door ABN-AMRO te verkopen. Voor haar deel van ABN-AMRO betaalde Fortis een jaar geleden nog 24 miljard. Maar toen kwam de kredietcrisis.

In de studio praten over dit alles Aad Jacobs, ex-topman van ING en Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance. Verder een reactie van Wouter Bos, minister van Financiën.

Tot slot de visie van Joep.

Lees ook de weblog van Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief