Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog meer doden in isoleercellen

1 okt 08 - Door Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Nog meer doden in isoleercellen

Uit een inventarisatie onder tweederde van de GGZ-instellingen in Nederland, blijkt dat er nog zeker tien psychiatrische afdelingen zoals de inmiddels gesloten kliniek in Amsterdam-Oost zijn. NOVA presenteert de onderzoeksresultaten.

Nog zeker tien psychiatrische afdelingen in Nederland zijn er net zo slecht aan toe als de inmiddels gesloten kliniek SPDC Oost in Amsterdam. In twee instellingen zijn de afgelopen weken gesepareerde patiënten overleden zonder dat dit in het nieuws kwam. Dat blijkt uit een inventarisatie onder tweederde van de GGZ-instellingen, die vanavond in NOVA bekend is gemaakt.

Femke Welles van de Stichting Patiënt Vertrouwens Persoon (PVP), die het onderzoek uitvoerde, zegt in NOVA dat er daarnaast nog twintig gesloten afdelingen zijn die kampen met personeelsgebrek, vervuiling en veelvuldig opsluiten van patiënten in de isoleercel. Op elf afdelingen signaleren de Patiënten Vertrouwens Personen onvoldoende veiligheid door te weinig personeel en een repressief klimaat.

Ook is er een toename van dwangmedicatie. Patiënten zitten soms maanden tot jaren in de separeercel. Soms heeft de patiënt geen gewone slaapkamer meer op de afdeling. Sommige patiënten verblijven permanent in een eigen kamer die ontdaan is van meubilair en niet van een separeercel te onderscheiden is.

Het grootste gedeelte van de GGZ-instellingen steekt energie in projecten om separatie terug te dringen. In een aantal gevallen is dat gelukt. In één instelling is het aantal separaties spectaculair gedaald, maar volgens de meeste vertrouwenspersonen is er geen merkbaar resultaat.

Femke Welles zegt in NOVA dat de klachten zijn doorgegeven aan de Inspectie, maar die reageert vaak niet. "Ook de vertrouwenspersoon van de SPDC Oost heeft vaak aan de bel getrokken bij de Inspectie maar kreeg geen reactie. Je raakt dan murw. Die pvp-er wordt nu nog dagelijks platgebeld door patiënten en familieleden die alles weer herbeleven en nu pas goed inzien in wat voor onveilige situatie ze daar hebben gezeten. Beangstigend, patiënten zijn er door al die berichtgeving nu ook soms slechter aan toe," aldus Welles.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief