Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland koopt heel Fortis-Nederland

3 okt 08 - Door Camelea Buys en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Nederland koopt heel Fortis-Nederland

De Nederlandse overheid is honderd procent eigenaar geworden van Fortis Nederland, inclusief het Fortis-deel van ABN AMRO.

De overheid leent het geld voor de miljardeninjectie op de kapitaalmarkt. Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën hebben dat vandaag bekendgemaakt.

Balkenende sprak van een oplossing die nodig is voor het herstel van vertrouwen. Fortis kampte na de overeenkomst van afgelopen zondag met België en Luxemburg nog steeds met liquiditeitsproblemen. De problemen deden zich volgens Bos vooral voor bij het Belgische deel van Fortis.

Door het Nederlandse deel eruit te lichten, wordt dit gevrijwaard voor besmettingsgevaar door een ongezond deel van het bedrijf, aldus Bos. Bovendien levert de transactie geld op om de problemen bij het Belgische deel op te lossen.

Volgens Bos heeft de Nederlandse Staat het bedrag van bijna 17 miljard euro gestoken in een "in essentie gezond bedrijf". Dat is het verschil met het reddingsplan in de VS, dat voorziet in het opkopen van de slechte risico's, zei de minister.

In de studio commentaar van oud-Robeco-topman en beursgoeroe Jaap van Duijn, Ewout Irrgang, lid Tweede Kamer voor de SP, en Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

NB: Partijen in de Tweede Kamer willen volgende week opheldering over de nieuwe Fortis-deal. Het SP-Kamerlid Irrgang begrijpt niet dat de Nederlandse regering dit besluit tot nationalisering afgelopen weekend niet heeft genomen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief