Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wanneer kunnen spaarders Icesave weer bij hun geld?

8 okt 08 - Door Tonko Dop, Petra Greeven en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Wanneer kunnen spaarders Icesave weer bij hun geld?

Vandaag ging de website van de IJslandse internetspaarbank Icesave uit de lucht. Spaarders kunnen niet meer bij hun geld.

Icesave verklaarde vandaag niet langer in staat te zijn hun financiële verplichtingen na te komen. In de verklaring staat verder dat transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan via de website van Icesave, niet meer zijn doorgevoerd.

Icesave heeft in Nederland meer dan 120.000 spaarders. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangegeven de belangen van de spaarders te behartigen die hun geld claimen bij de IJslandse overheid.

Verder worden er steeds meer drastische middelen ingezet om de financiële crisis te bestrijden: er is een gecoördineerde renteverlaging van alle centrale banken ter wereld en de Britse regering pompt 300 miljard euro in de bankensector.

Over de situatie in IJsland een gesprek met Anneke Dekker, directeur van IJsland Tours en de studio reageert Wim Boonstra, chef-econoom Rabobank Nederland.

Vanuit Den Haag politieke reacties, onder meer van Wouter Bos: Nederland zal er alles aan zal doen om het geld dat Nederlanders bij de IJslandse bank Icesave hebben ondergebracht veilig te stellen. "Als de Nederlandse regering nu zou bijspringen weten we zeker dat IJsland niet zo snel over de brug zal komen", aldus Bos.

Heeft u uw spaargeld bij Icesave gestort? Bent u bereid hierover met NOVA te praten? Stuurt u dan een e-mail naar nova@novatv.nl.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief