Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De avond van het grote geld (NOVA, NOS, VPRO)

14 okt 08

De financiële crisis heeft Nederland definitief bereikt.

Bekijk hier deel 2 van de uitzending.

Minister Bos stelt 20 miljard euro beschikbaar om de financiële sector te redden en koopt voor 16,8 miljard euro Fortis Nederland en ABN-AMRO. 125 duizend spaarders van Icesave kunnen voorlopig niet bij hun geld en Nederland stelt zich garant voor een bedrag van 200 miljard euro voor de leningen die banken onderling met elkaar afsluiten.

Hoewel politici, economen en bankiers (terecht) blijven herhalen dat de Nederlandse economie er goed voorstaat en de Nederlandse banken solide zijn, begint de angst om zich heen te grijpen.

Komt er weer een crisis? Is mijn spaargeld veilig? Is mijn pensioen veilig? Is mijn hypotheek veilig? Is mijn baan veilig? Allemaal terechte vragen waarop in een speciale 'Avond van het grote geld' wordt geprobeerd antwoord te geven.

Debat deel 1:
Het eerste deel van de uitzending (20:55-21:55) zal vooral gericht zijn op de consument. Aan tafel debatteren Dirk Scheringa, ondernemer, Casper de Vries, hoogleraar Monetaire Economie aan de Erasmus School of Economics Rotterdam, Peter Paul de Vries, ex-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Wim Boonstra, chef-econoom Rabobank Nederland.

Debat deel 2:
Het tweede deel van het debat (22:15-23:00) zal vooral analytisch van aard zijn. Aan tafel debatteren dan Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, Agnes Jongerius , voorzitter vakcentrale FNV,  Jeroen Smit, financieel journalist en wederom Wim Boonstra, chef-econoom Rabobank Nederland.Chatten aan de bar
Na afloop van de uitzending kon u met een aantal gasten chatten over het gevoerde debat. De volledige chat is hier terug te lezen.

Tot slot krijgt u uiteraard nog de visie van Joep.

Presentatie: Twan Huys en Joost Karhof

Let op:

De thema-uitzending gaat om 23.05 verder met een speciale Tegenlicht-uitzending: CRASH 2008. Lees meer ....

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief