Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Helpen de reddingsplannen?

13 okt 08 - Door Rudy Bouma, Tonko Dop, Ad van Oosten e.v.a.

Kijk of luister naar: Helpen de reddingsplannen?

Wereldleiders bezworen dit weekeinde in Washington en Parijs dat ze alles uit de kast zullen halen om te voorkomen dat het financiŽle systeem, waarop de wereldeconomie draait, in elkaar stort.

Zij zullen garant staan voor de leningen die banken aan elkaar verstrekken. Premier Balkende gaf vandaag aan dat Nederland zich garant stelt voor een bedrag van 200 miljard euro voor de leningen die banken onderling met elkaar afsluiten.

De vastberadenheid viel vandaag in goede aarde op de aandelenmarkten in Azië en Europa. De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam noteerde in de middag dik 5 procent hoger op 271,73 punten.

Bij het oplossen van de gevolgen van de kredietcrisis loopt Europa inmiddels ver voor Amerika uit, maar presidentskandidaat Barack Obama kwam vanavond met een nieuw reddingsplan.

Vanuit Washington reageert Age Bakker, Nederlands bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Bakker vertelt in NOVA dat drie Europese landen buiten de eurozone een aanvraag hebben gedaan bij het IMF om gebruik te maken van het noodfonds.

Correspondent Willem Lust doet verslag vanuit New York.

Icesave
De Nederlandse Icesave-spaarders mogen dan hun geld tot een bedrag van 100.000 euro terugkrijgen, de IJslanders zelf zijn minder goed af. Door de val van de kroon wordt bijna alles duurder. Aandelen in de banken zijn waardeloos geworden en pensioenfondsen lijden grote verliezen. Hypotheekschulden stijgen, terwijl de waarde van huizen daalt. De IJslandse burger gaat, financieel gezien, barre tijden tegemoet.

Zundert
Steeds meer Nederlandse gemeenten blijken ook gemeenschapsgeld op een rekening van de IJslandse bank Landsbanki te hebben gezet. Vanochtend werd bekend dat het Brabantse Zundert 2,5 miljoen kwijt was en vanavond liep de meter in een keer op. NOVA reed naar het geboortedorp van Vincent van Gogh om er de schade op te nemen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief