Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Openbaar Ministerie wil 19,8 miljoen van Holleeder

27 okt 08 - Door Robert Bas en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Openbaar Ministerie wil 19,8 miljoen van Holleeder

Het Openbaar Ministerie wil Willem Holleeder in een ontnemingsprocedure een kleine 20 miljoen euro aan crimineel verkregen geld afnemen.

Al begin dit jaar is dat voornemen aan Holleeder bekendgemaakt. Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers heeft het voornemen van justitie en de hoogte van het bedrag bevestigd.

Op 2 januari, ruim een week nadat de Haarlemse rechtbank Holleeder wegens afpersing tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeelde, ontving hij een brief in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie afkomstig van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie, het bureau BOOM. In de brief wordt vermeld dat de rechter-commissaris een machtiging heeft verleend tot het leggen van conservatoir beslag tot een bedrag van 19.868.165 euro.

Dit bedrag is een schatting van het wederrechtelijk verkregen voordeel uit de afpersingen die Holleeder zou hebben gepleegd. Die schatting is in januari aan de rechter-commissaris voorgelegd, en als uitgangspunt genomen voor de ontnemingszaak.

Het Bureau Ontnemingswetgeving moet nu binnen twee jaar na de uitspraak in de strafzaak met bewijsmateriaal komen, dat de claim op de kleine 20 miljoen ondersteunt. Een nieuwe rechter zal de ontnemingsclaim uiteindelijk beoordelen. In de tussentijd mag het OM alvast beslag leggen op geld of bezittingen van Holleeder, maar of dat al daadwerkelijk is gebeurd is onduidelijk.

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt de brief en de hoogte van het bedrag tegenover NOVA. Hij tilt er vooralsnog niet te zwaar aan: "De strafzaak ligt nu bij het gerechtshof, en pas als dat geoordeeld heeft wordt het interessant. Dan pas weet je of en voor welk bedrag Holleeder zou hebben afgeperst. Verder geven we geen commentaar en wachten we op het oordeel van het hof".

Directeur Hessel Schuth van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven op de ontnemingszaak tegen Holleeder. Wel geeft hij in NOVA aan dat justitie steeds vaker gebruik wil maken van de ontnemingswetgeving. "Ik denk dat de focus in toenemende mate gericht zal zijn op het afnemen van crimineel vermogen, want daar gaat het de criminelen natuurlijk om, om daar rijk van te worden".

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief