Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barack Obama president Verenigde Staten

5 nov 08

Kijk of luister naar: Barack Obama president Verenigde Staten

Vannacht, even na vijf uur, werd duidelijk dat Barack Obama de 44ste president van de Verenigde Staten is geworden.

Obama schrijft daarmee geschiedenis: hij is de eerste Afro-Amerikaan die staatshoofd van het land wordt. Na 400 jaar slavernij, racisme en uitsluiting heeft een zwarte Amerikaan het hoogste ambt van het land bereikt. En dat kon alleen maar omdat ook blanke Amerikanen hun stem aan hem gaven.

Obama sprak na zijn overwinning een uitzinnige aanhang in zijn thuisstad Chicago toe. Obama zei dat "verandering naar Amerika is gekomen" om de natie te hervormen.

Barack Obama heeft 349 kiesmannen achter zich gekregen, John McCain 162.Overal in het land brak spontaan feest uit na de overwinning van Obama. Tienduizenden uitzinnige aanhangers van Obama vieren feest in Chicago. McCain gaf in Phoenix, in zijn thuisstaat Arizona, zijn nederlaag toe en feliciteerde Obama. Hij gaf zichzelf de schuld van het verlies. Volgens hem heeft de kiezer duidelijk gesproken. Hij zei dat de overwinning van Obama met name een grote betekenis voor het Afro-Amerikaanse deel van de natie heeft.

In NOVA vanavond een uitgebreid verslag van de verkiezingsnacht, van de reacties op de winst van Obama in Chicago door correspondent Willem Lust, en van de teleurstelling bij de McCain-aanhangers in Phoenix door verslaggever Ellen Brans.

Aanhang

In 'The Netherlands Club of New York' praat Twan Huys met Mark Rutte, VVD-leider, Marc Blazer, zakenman, Ennius Bergsma, president van de Netherland-America Foundation, en Almar Latour (hoofdredacteur Wall Street Journal) over de verkiezing van Barack Obama en welke gevolgen dat heeft voor de Verenigde Staten, voor Europa, voor Nederland, voor de wereld.

Andere gasten zijn Mireille Liong, onderneemster, Ken Ard, acteur/zanger, Wouter Kleijn, vrijwilliger in de Obama-campagne en Eleanor Tatum, hoofdredacteur van het weekblad Amsterdam News dat zich vooral richt op Afro-Amerikaanse inwoners van New York.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hans Teeuwen en band.

Bekijk hier de uitslagen per staat (NOS) en lees hier de weblog van Willem Lust.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief