Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rapport Greet Hofmans-affaire eindelijk openbaar

11 nov 08 - Door Jan Reiff, Ad van Oosten, Ed Ribbink

Kijk of luister naar: Rapport Greet Hofmans-affaire eindelijk openbaar

Koningin Juliana wilde scheiden omdat prins Bernard haar leven tot een hel maakte.

In juni 1956 hoorde het Nederlandse volk er voor het eerst iets over, via een buitenlandse krant: het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard stond op springen.

Oorzaak was Greet Hofmans, een gebedsgenezer met grote invloed op koningin Juliana. Hofmans dreef een wig tussen de koningin en prins Bernard.

Het ging hard tegen hard op Soestdijk. Een aanhanger van Hofmans werd door leden van het voormalig verzet met de dood bedreigd en verdween toen van het hof. Onduidelijk is of prins Bernhard daar de hand in had.

De commisie-Beel onderzocht in de zomer van 1956 de invloed van Greet Hofmans op het Hof. Aanleiding was het verhaal in Duitse weekblad Der Spiegel van 13 juni 1956. Volgens Der Spiegel had Hofmans veel invloed op de koningin en wilde Bernhard van haar af. Door Hofmans waren hij en zijn vrouw uitelkaar gegroeid. Er zou een echtscheiding dreigen. De kwestie, die al snel de Greet Hofmans-affaire werd genoemd, ondermijnde het koningschap van Juliana.

Historicus Cees Fasseur kreeg als enige toestemming om de archiefstukken over de aanwezigheid van Greet Hofmans aan het Hof in te zien. Vandaag werd zijn rapport openbaar gemaakt, als bijlage bij zijn nieuwe boek: Juliana en Bernhard. Het verhaal van een huwelijk.

In de studio reageert Gerard Aalders, onderzoeker bij het NIOD en Joep Bertrams geeft zijn visie.

Lees ook de inleiding door Cees Fasseur.

Lees hier het rapport van de commissie-Beel.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief